Adverts

Open Access Articles- Top Results for Chinkara

Chinkara

This article is about the animal. For India based automobile manufacturer, see Chinkara_Motors.
#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. colspan=2 style="text-align: center" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.File:Chinkara.jpg#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. colspan=2 style="text-align: center; font-size: 88%" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Chinkara in the Gir Forest, Gujarat#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Kingdom: #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Animalia#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Phylum: #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Chordata#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Class: #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Mammalia#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Order: #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Artiodactyla#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Family: #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Bovidae#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Subfamily: #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Antilopinae#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Genus: #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Gazella#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Species: #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.G. bennettii#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.-
Chinkara
colspan = 2 #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Conservation status

#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.-

#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. colspan = 2 #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.
Scientific classification
colspan=2 style="text-align: center; background-color: rgb(211,211,164)" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Binomial name

#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. colspan=2 style="text-align: center" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Gazella bennettii
(Sykes, 1831)

The chinkara, also called Indian gazelle, is a gazelle species native to Iran, Pakistan and India. [1]

Characteristics

File:GazellaFuscifrons.jpg
G. b. fuscifrons of Baluchistan

It stands at Script error: No such module "convert". tall and weighs about Script error: No such module "convert".. It has a reddish-buff summer coat with smooth, glossy fur. In winter, the white belly and throat fur is in greater contrast. The sides of the face have dark chestnut stripes from the corner of the eye to the muzzle, bordered by white stripes. Its horns reach over Script error: No such module "convert"..[2]

Distribution and habitat

Chinkara live in arid plains and hills, deserts, dry scrub and light forests. They inhabit more than 80 protected areas in India. In Pakistan, they range up to elevations of Script error: No such module "convert".. In Iran, they inhabit the Kavir National Park.[3]

In 2001, the Indian chinkara population was estimated at 100,000 with 80,000 living in the Thar Desert. The population in Pakistan is scattered, and has been severely reduced by hunting. Also in Iran, the population is fragmented. In Afghanistan, chinkaras are probably very rare.[3]

Ecology

Chinkaras are shy and avoid human habitation. They can go without water for long periods and can get sufficient fluids from plants and dew. Although most are seen alone, they can sometimes be spotted in groups of up to four animals. They share their habitat with several other herbivores, such as nilgai, blackbuck, chausingha, wild goats, and wild pigs.[citation needed]

Chinkaras mate once a year. Males compete for access to females.[citation needed]

Chinkaras are preyed upon by leopards, Bengal tigers, and dholes. The chinkara was a common prey of the Asiatic cheetah in India alongside blackbucks. Outside protected areas they may be attacked by pariah dogs, and both wolves and golden jackals are also known to hunt them.[citation needed]

References

  1. ^ a b Mallon, D. P. (2008). "Gazella bennettii". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. International Union for Conservation of Nature. 
  2. ^ Prater, S. H. (1971). The Book of Indian Animals. Oxford University Press, 2005 reprint.
  3. ^ a b Mallon, D. P. and S. C. Kingswood (eds.) (2001). Antelopes. Part 4: North Africa, the Middle East, and Asia. Global Survey and Regional Action Plans, IUCN, Gland, Switzerland.

Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:Buffer' not found.