Adverts

Paca

This article is about the animal, Paca. For other uses of Paca, see Paca (disambiguation). For other uses of cuniculus, see Cuniculus (disambiguation).
#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. colspan=2 style="text-align: center" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.File:Cuniculus paca.jpg#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. colspan=2 style="text-align: center; font-size: 88%" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Lowland paca#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Kingdom: || [[Animal#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Animalia]] #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Phylum: || [[Chordate#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Chordata]] #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Class: || [[Mammal#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Mammalia]] #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Order: || [[Rodent#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Rodentia]] #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Suborder: || Hystricomorpha#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Infraorder: || Hystricognathi#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Parvorder: || Caviomorpha#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Family: || [[Paca#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.Cuniculidae]]
Miller & Gidley 1918#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Genus: || Cuniculus
Brisson 1762#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.-
Paca[1]
Scientific classification e</small>
colspan=2 style="text-align: center; background-color: rgb(211,211,164)" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Species

#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. colspan=2 style="text-align: left" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Cuniculus paca
Cuniculus taczanowskii
Cuniculus hernandezi

colspan=2 style="text-align: center; background-color: rgb(211,211,164)" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. Synonyms

#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.- #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. colspan=2 style="text-align: left" #REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect. For Cuniculidae:

  • Agoutidae Gray, 1821
  • Coelogenyidae Gervais, 1849

For Cuniculus:

  • Agouti Lacépède, 1799
  • Caelogenus Fleming, 1822
  • Caelogenys Agassiz, 1842
  • Coelogenus Cuvier, 1807
  • Coelogenys Illiger, 1811
  • Mamcoelogenysus Herrera, 1899
  • Osteopera Harlan, 1825
  • Paca Fischer, 1814
  • Stictomys Thomas, 1924

#REDIRECTmw:Help:Magic words#Other
This page is a soft redirect.-

</div>

A paca is a member of the genus Cuniculus of ground-dwelling, herbivorous rodents in South and Central America. It is the only genus in the family Cuniculidae.[2] They are large rodents with dots and stripes on their sides, short ears, and barely visible tails.

The Smithsonian Tropical Research Institute in Panama has studied the possibilities of developing the paca as a viable high-priced food supply for the tropics.[3]

Evolutionary background

Pacas originated in South America and are one of the few mammal species that successfully emigrated to North America after the Great American Interchange 3 million years ago. They were formerly grouped with the agoutis in the family Dasyproctidae, subfamily Agoutinae, but were given full family status because they differ in the number of toes, the shape of the skull, and coat patterning.[4]

Description

Pacas are Script error: No such module "convert". in length, excluding the Script error: No such module "convert". short tail, weigh Script error: No such module "convert"., and are the sixth-largest rodents in the world. Similar to guinea pigs, they have square heads, small ears, sides patterned with spots and stripes, and virtually invisible tails.[4]

With large hind limbs, small fore limbs, and cone-shaped bodies, pacas are similar in appearance to the deer-like, ungulate chevrotains, and like them have four to seven horizontal lines of blotches and stripes along their flanks. They have a heavy and robust appearance, though their legs are long and relatively tiny. Their small ears are set high on their heads. They have four toes on their fore feet and five on their hind feet (of which two are short and hardly touch the ground) and they have stout nails that resemble small hooves. In young pacas, the skin is covered with horny scales about Script error: No such module "convert". in diameter; perhaps these scales have a protective function against smaller predators. There is virtually no differences between sexes. They can live up to 13 years in the wild.[4]

Behavior

Pacas inhabit rainforests, cloud forests, and sometimes more open habitats. They are great swimmers and prefer to be near water. They dive when threatened and can stay submerged up to 15 minutes. They can also jump up to Script error: No such module "convert". and freeze up to 45 minutes. They normally move along well-established paths and will create new paths when old ones are disturbed.[4]

They are normally passive in daytime and forage in the morning and afternoon, but can be strictly nocturnal in areas with many predators. They live in burrows up to Script error: No such module "convert". deep, normally with two entrances covered with leaves to hide the burrow and to serve as an early warning system. Burrows are often near water, but always above the seasonal flood line. Predators except humans include jaguar, puma, ocelot, margay, jagarundi, bush dog, boa constrictor, and caiman.[4]

Pacas have resonating chambers in their cheeks and their growling noise, at about 1 kHz, is surprisingly loud for their size. Aside from making noises, territories are marked with urine. Population density can reach up to 70 adults per Script error: No such module "convert"., and pacas often constitute some 20% of the biomass of terrestrial mammals.[4]

Feeding

File:HumedoTepezc 02.jpg
Foraging pacas in Costa Rica

In the wild, pacas eat fruits from understory trees and fallen fruits from taller trees, but may also eat leaves, buds, flowers, fungi, and insects. They play a vital role in seed dispersal, and, with seasonal adaptations, their home ranges are often centered on a group of fruit trees. Pacas normally do not use their fore-paws to manipulate fruits (as do agoutis), instead using their powerful jaw muscles to break open hard-shelled fruits. Unlike agoutis, pacas can store fat, and so are less dependent on the caching of seeds. Competition from agoutis is avoided by a slight variation in activity cycles and food preferences. Like rabbits, pacas are coprophagous and absorb protein and carbohydrates from specially produced moist fecal pellets. Before allowing their young to suckle, mothers lick them to stimulate them to defecate and urinate, and then lick the resulting product, both to feed herself and to prevent the odour from attracting predators.[4]

Reproduction

Gestation lasts between 114 and 119 days with about 190 days between births. Pacas are precocial, the young are born with fur and open eyes. Normally, mothers give birth to one young, but she can give birth up to three times per year if conditions allow. More than one birth per year results in lactation periods overlapping pregnancies. Weaning begins after six weeks, but the young start to follow their mothers early and can do so for up to a year.[4]

Sexual maturity is reached after 6–12 months, when females weigh about Script error: No such module "convert". and males Script error: No such module "convert".. Pacas usually mate in water. As the male approaches the female, she starts to hop enthusiastically, more so if he sprays her with urine. Pacas have altered the common rodent strategy — safety in numbers — and mind their offspring carefully. At Script error: No such module "convert". at birth, the young are born in holes too small for both predators and the mother to enter, which are then covered with leaves and twigs. To invite the young out of the hole, the mother uses a low rolling vocalization. Suckling usually lasts for 90 days, after which the young weights Script error: No such module "convert"..[4]

Distribution and habitat

The lowland paca is found from southern Mexico to northern Argentina. They primarily live in rainforests near streams, but can also be found in a wide variety of habitats, including mangrove swamps, gallery forests near water currents, and even in public parks. They have been observed up to Script error: No such module "convert". above sea level.[5]

The smaller mountain paca lives in the northern Andes and the Páramo grasslands, with a peak occurrence between Script error: No such module "convert". above sea level.[5]

Species

The mountain paca has longer and darker fur than the lowland paca. Observations indicate mountain pacas are found between Script error: No such module "convert". above sea level.[6]

References

  1. ^ Woods & Kilpatrick 2005
  2. ^ Cuniculidae in the Paleobiology Database. Retrieved March 2013.
  3. ^ Domestication and Husbandry of the Paca (Agouti Paca). By Food and Agriculture Organization of the United Nations
  4. ^ a b c d e f g h i Grzimek 2003, pp. 417–21
  5. ^ a b Grzimek 2003, pp. 423–4
  6. ^ Ríos-Uzeda, Wallace & Vargas 2004
  7. ^ Castro, López & Becerra 2010

Sources

</dl>